top of page
Search

Kam man tas verslo portretas?

Dabar kiekvienas kuriame savo identitetą internete. Ir visai nesvarbu, esame koks didis vadovas ar samdomas darbuotojas, turime pasirūpinti savo “e-išvaizda”. Išvaizda yra svarbu ir tai sunku paneigti. Kalbu ne apie pripumpuotus raumenis, žele suteptus plaukus ir prabangius rūbus. Atrodyti gražiai – dažniausiai reiškia atrodyti tvarkingai, nebūti apsileidusiu.


Vienas iš būdų atrodyti tvarkingai internete – užsisakyti kokybišką verslo portretą. Tokios fotosesijos dažnas bijo kaip velnias kryžiaus. Dažniausiai dėl šių 10 priežasčių:


  1. Visi jie atrodo vienodai. Iš dalies sutinku. Neretai tokie portretai turi panašumų, mat tai yra labai specifinis žanras. Bet yra vienas dalykas, kuris visada padarys Jūsų portretą išskirtiniu – tai ekspresija. Jei fotografui pavyks atskleisti Jūsų asmenybę, nuotrauka kaustys dėmesį, kad ir kokia paprasta būtų.

  2. Atrodysiu kaip NT agentas. Irgi iš dalies pritariu. Šios srities atstovai, kurie, beje, irgi greitai tobulėja ir po truputį keičia savo įvaizdį, kadaise korporatyvinės nuotraukos reputaciją neblogai pagadino. Atidirbtos dirbtinės pozos, suvaidzintas pozityvumas, pasisukę šonu, sukryžiuotomis rankomis ar tiesiama pasisveikinti ranka. Baisu ir netikra. Bet klišių laikai baigėsi, dabar ant bangos – autentiška, paprasta ir nuoširdi emocija.

  3. Verslo nuotraukoje nesišypsoma. Nesutinku. Tiesa, dažnas ateidamas fotografuotis turi išankstinį įsivaizdavimą, kaip nori atrodyti. Ir neretai tai būna super-rimtas, gilus žvilgsnis, kuris neva sako “oi koks aš kietas, koks aš rimtas, aš tik dirbu, niekad nesilinksminu.” Laimei, gyvenime žmonės tokie nėra. Nesakau, kad reikia išsivėpus pozuoti – geras portretas tai viduriukas tarp natūralios išraiškos ir pasitempimo.

  4. Šypsosi tik silpni. Na, žiūrint kaip jūs šypsotės. Vieniem tikrai tinka rodyti dantis, kitiems geriau būti susičiaupus. Man asmeniškai patinka žmonės, kurie šypsosi ne lūpomis, o akimis. Nes lūpomis šypseną lengva suvaidinti. Ir jei ją vaidinsite, greičiausiai, atrodysite kaip beždžionė. Bet šypsenos akimis suvaidinti neįmanoma. Lengva, vos juntama vidinė šypsena – dėmesį kaustančios nuotraukos garantas.

  5. Aš nefotogeniškas. Pakartokite sau šį teiginį šešis kartus. Pakartojote? Tai daugiau nebekartokite. Girdžiu tai beveik iš visų klientų. Turbūt mano, kad pirmi taip pasakė. Aš ir pats esu nefotogeniškas, bet, patikėkite, yra kampas, kuriuo esate gražus ir įdomus žmogus. Reikia mokėti save pateikti – fotografo darbas padėti Jums tai padaryti.

  6. Aš storas. Na, gal ir storas. O gal liesas. O gal dar kažkoks. Jei fotografas yra įsigilinęs į verslo portretų specifiką – puikiai žino daugybę triukų, dėl kurių atrodysite nepriekaištingai dar iki fotošopo. Pakanka išsitiesti, nuleisti rankas tam tikru kampu, patempti smakrą į priekį ir voilà ryški smakro linija, išraiškingi pečiai. Nenuvertinkite savęs anksčiau laiko.

  7. Mano kreiva nosis. Tikėtina, kad tik Jums rūpi, jei turite kreivą nosį. Ir kreiva nosis gali būti labai gražu. Bet yra paprastas metodas tą nosį ištiesinti be jokių operacijų. Jums tereikia šiek tiek pakreiptiveidą į vieną ar kitą pusę nuo objektyvo, apšvietimo ir štai – Jūsų nosis tobulai tiesi. Akylas fotografas atpažins šią problemą ir padės su ja susitvarkyti.

  8. Mano dantys kreivi ir geltoni. Smulkmena. Gelsvi dantys yra lengviausiai fotošopu sutvarkomas dalykas. Bet jei tai Jums trukdo gyvenime ir nuotraukose atrodote it musę kandęs užuot šypsojęsis, imkitės priemonių. Nevaržykite savęs, šypsena – galingas įrankis, skirkite jai dėmesio. O tuo tarpu – pasitikėkite fotografu.

  9. Man nereikia verslo portreto. Gal šią akimirką ir nebūtinas. Bet verslo portretas yra kaip geras kostiumas vyro spintoje ar damai maža juoda suknelė – niekada nežinai, kada prireiks. O prireikus, nebūna laiko bėgioti po parduotuves ir ieškoti. Kokybiška verslo nuotrauka puikiai tiks atnaujinti profesinę LinkedIn paskyrą, pasitarnaus Jūsų kaip eksperto iliustracija straipsniui, pravers pristatant Jus kaip pranešėją konferencijoje. Dabar Jūs esate brand’as ir nuotrauka prie prūdo su guminiais batais ir lydeka rankoje – neša ne tas žinias, kurių Jums reikia.

  10. Brangu. Bet geri dalykai ir neturi būti pigūs, tiesa? Jei kažką gerai išmanote, turbūt nenorite darbo atlikti už ačiū, veikiausiai, norite būti vertinami ir gerai apmokami? Taip pat ir su nuotraukomis. Ateidami fotografuotis pas verslo fotografą, mokate ne tik už mygtuko paspaudimą ar nuotraukos atsiuntimą. Jūs gaunate visą patirtį. Tikėtina, kad gausite įvairių patarimų, kuriuos nesunkiai pritaikysite ir už fotosesijos ribų. Verslo portreto fotosesija verčia pasitempti, o tai dažnam yra į naudą. Jei turėdami geresnę nuotrauką sulauksite daugiau dėmesio, verslo pasiūlymų ar tiesiog geriau atrodysite – gal tuomet verta?


Gal Jums verslo nuotraukos nereikia (nors, jei iki čia skaitote, esu tikras, kad reikia). Linkiu anksčiau ar vėliau apie tokią nuotrauką bent pagalvoti, ne tik sau, bet ir savo komandai, jei tokią turite. Ir atsinaujinkite kas dvejus metus, būkite visada “švieži” ir išsiskirkite šioje konkurencingoje rinkoje.


67 views0 comments
bottom of page